Orbitanın İltihabi Hastalıkları

1. Orbital Enfeksiyonlar

Orbitanın alt, iç ve üst kısmında sinüs dediğimiz hava dolu kemik boşluklar bulunmaktadır. Sinüzit gibi bu hava boşluklarından kaynaklı enfeksiyonlar orbitaya yayılabilir. Bazen de travma sonrası direkt veya kan yoluyla da enfeksiyon kaynakları orbitaya ulaşabilir ve orbitayı efekte edebilir. Orbital apse, subperiostal apse, orbital sellülit gibi orbital enfeksiyonlar oldukça önemli ve tedavisi zor enfeksiyonlar olup ciddi sorunlara neden olabilir.

 

Ne Gibi Şikayetlere Neden Olur?

  • Ağrı
  • Göz kapaklarında şişlik ve kızarıklık
  • Gözde hareket kısıtlılığı
  • Gözde öne doğru büyüme (ekzoftalmos)
  • Gözde şişlik ve kızarıklık
  • Bulanık görme ve bazen görme kaybı gibi şikâyetlere neden olur.

 

Tanı nasıl konulur?

Öncelikle böyle bir durumda acilen hastaneye başvurulmalı. Muayene sonrası bazı kan tahlilleri, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR) gibi görüntüleme tetkiklerinden faydalanılarak tanı konulur.

 

Tedavi

Tanı konulur konulmaz hastanede yatışın yapılması uygun olacaktır. Kuvvetli antibiyotikler başlanır. Eğer mantar kaynaklı bir enfeksiyondan şüpheleniliyorsa muhakkak antifungal ilaçlarında eklenmesi gerekli olacaktır.

 

Ameliyat Gerekir mi?

Subperiostal apse gibi lokalize bazı enfeksiyonlarda ameliyat gerekir. Ancak ameliyat öncesi muhakkak Kulak Burun Boğaz (KBB) hekimlerine de danışılması ve eğer sinüzit gibi bir enfeksiyon varsa aynı seansta beraber ameliyat edilmesi daha uygun olacaktır.

2. Orbitanın Non-Enfeksiyoz İltihapları

Tiroide bağlı orbita hastalığı, psödotümör orbita, sarkoidozis gibi immün sistem kaynaklı bazı hastalıklar orbitayı etkilemektedir. Özelikle tiroide bağlı orbitapati hastalığı oldukça yaygın olup ciddi sorunlara neden olmaktadır.
Randevu talebi ya da bilgi almak için telefon numaramızdan veya iletişim formumuzdan bize ulaşabilirsiniz.