Orbita Hastalıkları

Orbita Hastalıkları

Orbita, gözü çepeçevre saran kemik çukurluk ve bu çukurluğun içinde bulunan yapılardan oluşmaktadır. Orbitanın kemik çukurluğu tabanı dışarda olup arkaya doğru daralarak adeta bir huni şekli almaktadır.

Orbitanın içinde gözümüz başta olmak üzere göz siniri, göz kasları, gözyaşı bezi, diğer birçok sinir ve kan damarı gibi oldukça önemli yapılar bulunmaktadır. Bu yapılardan kaynaklı veya orbitanın çevre dokularından kaynaklı hastalıklar, orbitayı ve dolayısıyla gözümüzü etkileyebilmektedir. Bazen orbita içi yapılardan kaynaklı bir tümör büyüyerek, başta göz olmak üzere görme sinirine baskı yapabilir ve görme kaybına neden olabilir. Bazen de sinüzit gibi orbita çevresindeki sinüslerden kaynaklı bir enfeksiyon orbitaya yayılabilir ve ciddi sorunlara neden olabilir.

Orbital Enfeksiyonlar

Orbitanın alt, iç ve üst kısmında sinüs dediğimiz hava dolu kemik boşluklar bulunmaktadır. Sinüzit gibi bu hava boşluklarından kaynaklı enfeksiyonlar orbitaya yayılabilir. Bazen de travma sonrası direkt veya kan yoluyla da enfeksiyon kaynakları orbitaya ulaşabilir ve orbitayı efekte edebilir. Orbital apse, subperiostal apse, orbital sellülit gibi orbital enfeksiyonlar oldukça önemli ve tedavisi zor enfeksiyonlar olup ciddi sorunlara neden olabilir.

Orbitanın Non-enfeksiyoz İltihapları

Tiroide bağlı orbita hastalığı, psödotümör orbita, sarkoidozis gibi immün sistem kaynaklı bazı hastalıklar orbitayı etkilemektedir. Özelikle tiroide bağlı orbitapati hastalığı oldukça yaygın olup ciddi sorunlara neden olmaktadır.

Orbital Tümörler

Orbita (göz çukuru) hacmi yaklaşık 30 cm3’tür. Dolayısıyla bu bölgedeki tümörler ister iyi huylu olsun ister kötü huylu olsun büyüdüğü zaman çok kısa bir süre içerisinde orbita içindeki yapılara baskı yapmakta ve çeşitli sorunlara neden olmaktadır. Bu bölgedeki farklı yapılardan kaynaklı çok çeşitli tümörler görülebilmektedir. Yine orbitaya yakın, beyin, sinüsler gibi yerlerden de orbitaya tümör yayılımı gelişebilmektedir. Orbital tümörler çoğunlukla iyi huyludur ancak göz çukurluğu darlığı nedeniyle çoğunlukla ameliyat edilmesi gerekmektedir.

Orbital Kırıklar (Fraktürler)

Genel olarak göz çukurluğu etrafındaki kemik kırıklarına orbital kırıklar denmektedir. Bu bölgedeki kırıklar tek başına olmayabilir. Bu hastalarda kafatası ve yüz bölgesinde farklı düzeyde kırıklar olabilir. Yine orbital kırıkları ile beraber gözde de travmanın etkisi ile farklı düzeyde sorunlar olabilir. Benzer şekilde farklı boyutlarda yüz, göz kapağı, yanak, kafatasında kesikler olabilir.

Lakrimal Sistem (Gözyaşı Yolları) Hastalıkları

Lakrimal sistem temel olarak gözyaşı sistemi ile alakalı olup iki komponentten oluşmaktadır. Gözyaşımızı yapan bez (lakriamal gland) ve gözyaşımızı düzgün bir şekilde buruna doğru akıtan sistemden (gözyaşı yolları) oluşmaktadır.
Lakrimal gland (beze): Gözyaşı üreten bu bezede enfeksiyon, tümör veya travma ile bezenin göz çukurluğundaki yer değişimi (prolapsus) gibi bir çok hastalığı görülebilir. Bu bezedeki hastalıklar neticesinde gözyaşı azalması veya kalitesi düşebilir.
Gözyaşı yolları hastalıkları: Gözyaşımız gözyaşı bezinde üretildikten sonra göz yüzeyimizi sulandırıp nemlendirir ve ardından gözyaşı yolları dediğimiz kanal sistemi ile biz farkına varmadan burnumuza doğru akar. Gözyaşı yolları birkaç çeşit kanalcık ve lakrimal kese dediğimiz adeta su toplayan bir torbadan oluşmaktadır. Bu kanalcıkların veya kesenin birçok hastalığı olabilir. Enfeksiyon, kanal tıkanıklıkları veya travma sonrası yaralanmalar görülebilir. Yine doğuştan bazı çocuklarda gözyaşı kanalı tıkalı olabilir ve sürekli sulanma ve çapaklanmaya neden olabilir.

Göz Protezi

Gözü tamamen alınmış ve göz içine bilye(sfer) yerleştirilmiş hastalarda diğer gözün rengine uygun yapılmış protezlerdir.

Epitez Göz

Bazen ciddi enfeksiyolar veya göz tümörleri sonrası göz ve kapaklar dahil tüm orbital dokuların alınması gerekebilir. Bu durumda hem göz ve hem de kapakların birlikte olduğu protezlerin kullanılması gerekir. Bu protezlere de epitez denmektedir.

Göz neden alınır?

– Bazı ciddi travmalardan sonra göz görmüyorsa diğer göze zarar vermesin diye gözü tahliye etmek gerekebilir
– Göz tansiyonu sonrası görme kaybı gelişirse ve ciddi ağrı oluyorsa gözü tahliye etmek gerekebilir.
– Endoftalmi veya panoftalmi dediğimiz ve ilaçla düzelemeyen göz enefeksiyonları ciddi ağrı yapabilir ve tahliye edilmesi gerekebilir.
– Göz tümörleri
– Orbita tümörleri gibi bir çok hastalık sayılabilir.
Randevu talebi ya da bilgi almak için telefon numaramızdan veya iletişim formumuzdan bize ulaşabilirsiniz.