Orbital Tümörler

Orbital Tümörler

Orbita (göz çukuru) hacmi yaklaşık 30 cm3’tür. Dolayısıyla bu bölgedeki tümörler ister iyi huylu olsun ister kötü huylu olsun büyüdüğü zaman çok kısa bir süre içerisinde orbita içindeki yapılara baskı yapmakta ve çeşitli sorunlara neden olmaktadır. Bu bölgedeki farklı yapılardan kaynaklı çok çeşitli tümörler görülebilmektedir. Yine orbitaya yakın, beyin, sinüsler gibi yerlerden de orbitaya tümör yayılımı gelişebilmektedir. Orbital tümörler çoğunlukla iyi huyludur ancak göz çukurluğu darlığı nedeniyle çoğunlukla ameliyat edilmesi gerekmektedir.

 

Belirtileri Nelerdir?

– Tek taraflı bir gözde öne doğru büyüme (pörtlek göz)
– Gözde hareket kısıtlılığı
– Göz kapağında dolgunluk artışı
– Görme azalması
– Ağrı gibi şikâyetlere neden olabilir.

 

Tanı Nasıl Konulur?

Öncelikle tam oftalmolojik muayene dediğimiz göz muayenesi yapılmalı. Muayene ile hekiminiz bazı ön görülerde bulunabilir ama çoğunlukla ileri tetkiklerin yapılması gerekir. Göz ultrasonu, Tomografi ve MR gibi tetkikler bunlardan bazılarıdır. Bu tetkiklerle bazı tümörlerin tanısı konulurken bazıları tanınamayabilir. Bu durum da biyopsi dediğimiz dokudan parça alınarak patolojiye gönderilmelidir. Biyopsi ile bazen tümör tamamen çıkarılır (eksizyonel biyopsi) ve tek seansta hem tanı konulmuş olur ve hem de tümörden kurtulmuş oluruz. Bazen de eğer tümör yaygınsa ve eksizyonel biyopsi yapılamıyorsa insizyonel biyopsi dediğimiz dokudan bir parça alınır ve patolojiye gönderilir. Kesin pataolojik tanı sonrası bir tedavi planı hazırlanır.

 

Tedavi

Göz çukurluğu dar bir alan olduğu için buradaki kitleler, ister iyi huylu olsun isterse kötü huylu olsun orbita içi yapılara yayılabilir, baskı yapabilir ve bazı sorunlara neden olabilir. Bu yüzden bu tümörler için çoğunlukla cerrahi tedavi gerekir. Ancak yine de bazı iyi huylu tümörler çok yavaş büyüme eğilimindedirler. Bu tarz tümörler eğer göz çukurluğundaki yapılara zarar vermiyorsa takip edilebilir. Bunun dışındaki tümörler tedavi gerektirir. İyi huylu tümörler ameliyat ile çoğunlukla tamamen çıkarılabilir ve tek seansta sağlığınıza kavuşabilirsiniz. Kötü huylu tümörlerde ise bu kadar şanslı olunmayabilir ve sadece ameliyatla tümörden tamamen kurtulamayabilirsiniz. Bu durumda tümör cinsine göre ameliyata ek olarak radyoterapi veya kemoterapi gibi tedaviler gerekebilir.

Randevu talebi ya da bilgi almak için telefon numaramızdan veya iletişim formumuzdan bize ulaşabilirsiniz.